198 Land med Einar Tørnquist-logo

198 Land med Einar Tørnquist

Arts & Culture Podcasts

En podkast der Einar Tørnquist inviterer kjente gjester i studio for å snakke om både nyttige og unyttige fakta om ulike land i verden. Hver episode tar for seg et nytt land med en ny gjest. Er du interessert i kommersielt samarbeid med 198 land? Ta kontakt på salg@acast.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Location:

United States

Description:

En podkast der Einar Tørnquist inviterer kjente gjester i studio for å snakke om både nyttige og unyttige fakta om ulike land i verden. Hver episode tar for seg et nytt land med en ny gjest. Er du interessert i kommersielt samarbeid med 198 land? Ta kontakt på salg@acast.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Language:

English


Episodes

Bonus: Flaggprat med Flaggmannen

11/29/2023
Er det en ting alle landene i 198 land har til felles, så er det flagg. De kommer i mange fasonger og fargekombinasjoner, og veksler mellom vakre kunstverk til horrible makkverk. Hva kjennetegner et godt flagg, og hva er det beste/verste verden har å by på? Dette er bare noen av spørsmålene vi stiller Flaggmannen, bedre kjent designeren bak det skogfinske flagget, Frederic Lindboe. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:32

Ekstramateriale: LIVE fra Akershus festning

11/27/2023
I august gikk liveshowet 198 Land: Norge spesial av stabelen på Akershus festning i Oslo. Her kan du enten oppleve eller gjenoppleve noen høydepunkter fra kvelden. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:50:22

BREAKING NEWS: Sverige tar over deler av Norge

11/22/2023
I dag kom den sjokkerende nyheten om at hele 500 kvadratmeter av Norge har havnet i svenske hender etter at grensebekken i Aremark skiftet retning. Einar ringer til Tor Erik Bakke i Kartverket for å finne ut hva det har å si for Ola og Kari Nordmann. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:14:04

Bonus: Jøss, enda flere jøss fra Chile?

11/22/2023
I lang tid har Einar blitt kontaktet på X/Twitter av en fyr med en endeløs rekke "jøss!" om Chile, og i dag skal ha endelig få skinne: Johannes Dvorak Lagos fyrer løs en rekke artige fakta om Chile mens Einar lener seg tilbake, slenger beina på bordet og velger selv om han vil respondere med "jøss" eller ikke. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:17:26

Chile del 2 med Benedicte Bull

11/20/2023
Denne uken blir vi mer kjent med Chile og åssen det er der, a? Vi blir kjent med gjennomsnittschileneren og deres rike matkultur, sportshistorikk og litteraturvirksomhet. Og tror du jaggumeg ikke at vi rekker å pløye gjennom noen jøss og lytterspørsmål? Einar fyller den allerede tettpakkede episoden med sine mer eller mindre kvalitetssikrede fakta i tospann med professor, samfunnsviter og tidligere Chilebeboer, Benedicte Bull. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:01:03

Chile del 1 med Benedicte Bull

11/13/2023
Denne uken skal vi til et ganske lang og ekstremt tynt land i Sør-Amerika, og da tenker vi selvfølgelig på Chile. Her er det så mye å ta tak i at vi må ta det i to deler, men i første omgang skal vi bli bedre kjent med landet gjennom faktaboks og historie. Her er det en kulturell smeltedigel uten like som gir utslag i språk, væremåte, holdinger og politiske overbevisninger. Einar har med seg en bråte med mer eller mindre kvalitetssikrede fakta som blir nøye gjennomgått av en professor, samfunnsviter og tidligere Chilebeboer, Benedicte Bull. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:56:43

Bonus: Lytterspørsmål Guinea-Bissau med Erika Fatland

11/8/2023
Einar og Erika klarte ikke å begrense seg i hovedepisoden av Guinea-Bissau, så her kommer de kjære lytterspørsmålene i all sin prakt i ei litta kvarting, som de sier på byen i Oslo. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:16:09

Guinea-Bissau med Erika Fatland

11/6/2023
Denne uken tar vi reisen til et lite land på kysten av Vest-Afrika, nemlig Guinea-Bissau. Landet må ikke forveksles med nabolandet Guinea, og hvis du nå spør "hvem i alle dager gjør det?" så kan jeg henvise til ukens gjest. Her er det en asfaltert vei, kun et par millioner innbyggere, lite turistvennlighet, mindre gunstig kollektivtransport, merkverdig drikkekultur på søndager, en gryende kokainbusiness og alle komplikasjoner som kommer etter å ha vært portugisisk eiendom. Einar med seg et lite utvalg av mer eller mindre kvalitetssikrede fakta som han brodelig deler med ukens gjest: Myten, legenden, forfatteren, glodetrotteren og, ikke minst, 198 Land-fanfavoritten Erika Fatland. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:00:39

Bonus: Oppdatering på situasjonen i Gaza

11/1/2023
Situasjonen i Gaza blir mørkere, blodigere og mer komplisert for hver dag som går. Hva er egentlig status per i dag? Hva er sannsynlige scenarioer fremover? Og er det noen lys i enden av tunnelen? For å få en oppdatering ringer vi tilbake til Dag Henrik Tuastad, førstelektor for Midtøstenstudier, ved Universitetet i Oslo. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:15:33

Ukraina del 3 med Jørn Holm-Hansen

10/30/2023
Denne uken avslutter vi omsider turen mot Ukraina og vender blikket mot nåtiden. Hvordan er det nå? Hva er fremtidsutsiktene? Hvordan er det å leve i et krigsherjet land? I tillegg svipper vi innom minst like viktig informasjon i form av "jøss!" og lytterspørsmål. Einar er i bunnen av bunken på sine mer eller mindre kvalitetssikrede fakta som besvares med glede av en viss doktor i samfunnsvitenskap, forsker og Ukrainaekspert: Jørn Holm-Hansen. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:44:03

Bonus: Ny avtale mellom Marshalløyene og USA

10/25/2023
Marshalløyene og USA har signert ny Compact of Free Association (eller COFA , som kidsa kaller det.) For å finne ut hva dette innebærer ringer Einar til en av verdens fremste ekspert på Marshalløyene - og, ikke minst, tidligere 198 Land-gjest - Ola Gunhildsrud Berta. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:15:19

Ukraina del 2 med Jørn Holm-Hansen

10/23/2023
Denne uken fortsetter vi reisen gjennom Ukraina, og denne gangen sett i lys av historien. Her blir kjent med gamle Litauen, Polens relasjon til Ukraina, slaviske stater i øst, vest, nord og sør, hvordan den ukrainske nasjonalfortellingen tolkes annerledes enn den russiske og mye, mye mer. Einar har fremdeles med seg en bråte mer eller mindre kvalitetssikrede fakta og gjest er fremdeles doktor i samfunnsvitenskap, forsker og Ukrainaekspert Jørn Holm-Hansen. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:59:18

Bonus: Valget i Polen

10/18/2023
Valget i Polen har blitt kalt for et av de viktigste valgene for demokratiet i europa. Hva betyr utfallet og hvorfor var akkurat dette valget så viktig? Einar ringer til politisk kommentator og eks-kollega Eirik Bergensen for å få mer oversikt over situasjonen. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:22:18

Ukraina del 1 med Jørn Holm-Hansen

10/16/2023
Denne uken starter vi på første del av en triologi om et av de mest omtalte landene det siste året, nemlig Ukraina. Her skal vi vie mye tid til å finne ut hvordan outsideren av alle outsidere klarte å hente hjem den gjeveste utmerkelsen i mediaverden: Kalush Orchestas storseier i Eurovision. Neida. Vi skal selvsagt gå vesentlig grundigere til verks og vier hele del 1 til den grundigste faktaboksen hittil i 198 Lands spede historie. Einar har med seg en bråte mer eller mindre kvalitetssikrede fakta som gis en streng tommel opp eller ned av ukens gjest: Doktor i samfunnsvitenskap, forsker og Ukrainaekspert Jørn Holm-Hansen. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:53:30

Bonus: Hamas angriper Israel

10/10/2023
Hamas har invadert deler av Israel. Hva har skjedd? Og hva kan vi forvente fremover? Blir det en storkrig i regionen? Jeg ringer Dag Henrik Tuastad, førstelektor for Midtøstenstudier, ved Universitetet i Oslo. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:33:37

Marshalløyene med Ola Gunhildrud Berta

10/9/2023
Denne uken snur vi skuta i retning av Vaianas bakgård, nærmere bestemt Marshalløyene. Hvis du har lurt på hvorfor alle disse atollene har et britisk navn, hvordan wi-fi forholdene er, hvor heftig bombet de faktisk ble av amerikanere i etterkrigstiden, om det finnes privatliv der og hvorfor folk - i hvert fall de to i studio - kaller Marshalløyene for 'Stillehavets Rjukan'. Einar har med seg en liten, snerten rumpetaske med mer eller mindre kvalitetssikrede fakta og ukens gjest er postdoktor ved universitetet i Bergen som bl.a har jobbet med misjonshistorie og moderne kristendom på Marshalløyene: Ola Gunhildrud Berta. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:01:00:29

Bonus: Reisetips i høstferien med Gunnar Garfors

10/4/2023
Høstferien er i gang for mange (og like rundt hjørnet for resten av dere), og Einar er på jakt etter reisemål i Norge. Han ringer derfor til Gunnar Garfors, aktuell med boken "Bortom allfarveg: Austlandet", for å få reisetips til et undervurdert land: Østlandet. Prøv BookBeat gratis i 45 dager via denne lenken: bookbeat.no/198land Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:17:30

Den demokratiske republikken Kongo del 2 med Mushaga Bakenga

10/2/2023
Denne uken fortsetter vi reisen gjennom den demokratiske republikken Kongo. Hvordan er det å gifte seg der? Er det en trygg og god flyplass man lett kan snike en Louie Vutton-koffert uten å tiltrekke seg uønsket oppmerksomhet? Kan man skaffe seg førerkort i uforskammet ung alder? Kan man virkelig bruke majones til alt? Og er virkelig den gjennomsnittlige mannlige kongoleser så, kremt, imponerende som ryktet skal ha det til? Dette, og mye mer, blir besvart i denne episoden. I tillegg til vas, fjås og Einars mer eller mindre kvalitetsikrede fakta får vi høre fra ukens gjest, nevøen til en Nobels fredsprisvinner, grunnlegger av en barneskole i Kongo og spiss på Stabæk, Mushaga Bakenga. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:56:48

Bonus: Livet på Jan Mayen

9/27/2023
Hvordan er livet på Jan Mayen? Hva jobber de med? Hvordan er å bo i skyggen av verdens nordligste vulkan? Og hva i alle dager skjuler seg i naturen der? Dette er bare noen av spørsmålene Einar prøver å besvare gjennom en telefonsamtale til ekteparet Silje Grøslie Wennesland og Sigmund Lønnve, som jobber og bor på denne mystiske øya. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:23:29

Den demokratiske republikken Kongo del 1 med Mushaga Bakenga

9/25/2023
Denne uken pakker vi snippesken og reiser den demokratiske republikken Kongo som, navnet til tross, ikke nødvendigvis er så demokratisk allikevel. Vi går gjennom en mildt sagt blodig historie som inneholder diktatorer, koloniherrer, slavehandel, underslag, korrupsjon og den dødeligste krigen vi har hatt siden andre verdenskrig. HOLY MOLY. Heldigvis finnes det noen lyspunkter, og med seg i studio har Einar en gjest som i ung alder flyktet fra DR Kongo til Norge og i voksen alder har investert i både bryllup og humanitær arbeid i hjemlandet sitt. Dette er ikke noe Einar kan skryte på seg, men han har i det minste med seg en bråte mer eller mindre kvalitetssikrede fakta til ukens ekspert: Målsniken Mushaga Bakenga. Produsert av Martin Oftedal, PLAN-B Lyddesign av Niklas Figenschau Johansen, PLAN-B Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Duration:00:41:07