Jiddisch far alle-logo

Jiddisch far alle

Jewish Talk

Ett program som sätter fokus på ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Ella Petersson

Location:

Sweden

Description:

Ett program som sätter fokus på ett av Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Ella Petersson

Language:

Swedish

Contact:

+46 8 7845000


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

Nya ord på jiddisch, med Peter David och Tina Hildesjö Persson

5/18/2024
Femton personer som lärt sig jiddisch som andraspråk har fått skriva texter - berättelser och dikter - som samlats i en bok utgiven av Peter David och Jean Hessel: Nya ord med gamla bokstäver. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. De gamla bokstäverna är de hebreiska, som jiddisch skrivs med. Men texterna är också transkriberade till latinska bokstäver, samt översatta till svenska. Vi får möta bokens förläggare och redaktör Peter David och Tina Hildesjö Persson, som bidragit med en berättelse om trafficking. Producent: Thomas Lunderquist

Duration:00:09:11

Ask host to enable sharing for playback control

Binyumens sekulära jiddisch-uppväxt i New York

5/16/2024
När Binyumen och hans syskon var små fick de böta en penny varje gång de sa något på engelska i hemmet. I New York. Kanske är det pappa Mordkhes stränghet som gjort deras jiddisch flytande än idag. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Binyumen har talat jiddisch hemma med sina barn, liksom hans föräldrar gjorde med honom och deras föräldrar i sin tur med dem. Det är inte enkelt att uppfostra barn på ett språk som nästan ingen annan utanför hemmet talar. Men det fanns ett par andra familjer i kvarteret som gjorde detsamma. Och det har varit värt det! Varför? Av respekt för de äldre generationer, och av ett par anledningar till vilka framkommer i programmet. Producent: Thomas Lunderquist

Duration:00:09:05

Ask host to enable sharing for playback control

Teater: Sylvia Sauter och amatörerna i Stockholm

2/10/2024
Teater på jiddisch är ett relativt nytt fenomen. Den första föreställningen ägde rum den 6 oktober 1876 i Rumänien. Bara fyrtio år senare grundades ett jiddischteatersällskap i Stockholm. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det är inte alltid så lätt att hitta bra pjäser skrivna på jiddisch. Det upptäckte ett gäng entusiaster när de 2008 återupptog teaterfanan i vår huvudstad. Varpå de skrev en pjäs om sig själva: Ett gäng inte allför samarbetsvilliga teateramatörer som letar efter en möjlig pjäs att spela. Sylvia Sauter, som var med från början och som skrivit boken Teater på jiddisch i Sverige och världen tillsammans med sin make Willmar, berättar om Stockholms Jiddische Teateramator’n.

Duration:00:09:09

Ask host to enable sharing for playback control

Teater: Evangeliet enligt Chaim, av Mikhl Yashinsky

2/3/2024
Nya testamentet på jiddisch? Det låter konstigt, och översättaren Chaim Einspruch intresserade Mikhl Yashinsky i den grad att han skrev en pjäs om honom och hans projekt. På jiddisch, naturligtvis. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Enligt jiddischtidningen Forverts, The Forward, är det första gången på sju decennier som det skrivits en ny fullängds-pjäs på jiddisch i Amerika. Di psure lojt Chaim, Evangeliet enligt Chaim, hade urpremiär och spelade 21 föreställningar i East Village, New York över jul och nyår.

Duration:00:08:59

Ask host to enable sharing for playback control

Channa Riedels vaggvisa till sig själv

1/27/2024
Som vuxen är det ju sällan som någon sjunger för en när man ska sova, så då får man göra det själv, konstaterade Channa Riedel och skrev Vaggvisa till mig själv. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den översattes av Salomon Schulman: Viglid far zikh aleyn, tonsattes av Georg Riedel och sjöngs in av Channa själv tillsammans med Sofia Berg Böhm, på skivan Georg Riedels jiddischland. Här berättar Channa om projektet och sin inblandning i det.

Duration:00:09:13

Ask host to enable sharing for playback control

Yonatan Alman - den leende jiddischsoldaten

12/9/2023
Yonatan Alman bestämde sig för 18 månader sen för att lära sig jiddisch. Nu är han inkallad i israeliska armén, och postar nästan dagligen små videohälsningar från fronten - på jiddisch. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kanske är det som Yonatans kompis Mordechai sa, att jiddisch är ett tröstemedel för det judiska folket. Genom det tusenåriga språket har judarna genomlevt alla svårigheter: hunger, kyla och förföljelse. En traumatiserad kvinna som inte kunde sova efter 7 oktober-attacken skrev och berättade för Yonatan hur hon kunde finna glädje i hans små filmer som han gör med mycket glimt i ögat.

Duration:00:09:02

Ask host to enable sharing for playback control

Jowita Pańczyk och Guldkedjan.

11/11/2023
Jowita Paczyk är doktorand i jiddisch vid Tel Avivs universitet, och ska skriva om Di goldene keyt, Guldkedjan, som var en tidskrift för jiddischfilosofi 1949-1995. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Jowita studerade också jiddisch på avancerad nivå på årets sommarkurs vid universitetet i Tel Aviv. Programmets producent Thomas Lunderquist studerade där på en lägre nivå, men de träffades för ett samtal om Jowitas påbörjade doktorandstudier. Nu håller hon på att lägga en ny länk till jiddischkulturens gyllene kedja.

Duration:00:09:10

Ask host to enable sharing for playback control

Eliezer Niborski och tidskriftsregistret

11/4/2023
Der indeks tsu der jiddischer periodik heter jiddischtidskrifts-registret som är ett av Eliezer Niborskis olika uppdrag för att låta jiddischkulturens hjul snurra vidare. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Cirka ett tusen olika publikationer utgivna mellan åren 1862 och 1948 är katalogiserade i registret, och cirka hälften av materialet är tillgängligt att läsa online - för den som kan läsa jiddisch, vill säga. För utan att förstå språket kan man inte få full tillgång till dess kultur, enligt jiddischisten Eliezer Niborski. Thomas Lunderquist intervjuar en av sina lärare på sommarkursen i jiddisch vid Tel Avivs universitet, där han studerade i somras.

Duration:00:09:01

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: Lea Kalisch

10/28/2023
Lea Kalisch föddes hundra år för sent. Den schweizisk-amerikanska sångaren, låtskrivaren, skådespelaren med mera har en nostalgisk längtan efter en svunnen shtetl-tid, Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. de judiska småstäderna i Östeuropa som utraderades tillsammans med sina invånare under Förintelsen. Men hon vet att förvalta detta romantiska drag, sin jiddisch-själ som hon talar om, och förnya den med rap, latintoner och ett stort mått humor.

Duration:00:09:14

Ask host to enable sharing for playback control

Litteratur: Om Dovid Bergelson, med Sashe Poljan

10/21/2023
Den sovjetiske jiddischförfattaren Dovid Bergelson var en tidig modernist och en förnyare av jiddischlitteraturen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Med sin farpamelechung, ”förlångsammande” och medvetna försvårande av sin prosa var han inspirerad av sin tids ryska formalism, inte minst av Viktor Sjklovskij och hans litterära grepp ostranenie, ”främmandegörande”. Senare ändrade han stil till sovjetisk socialrealism, men blev ändå mördad, tillsammans med fyra andra jiddischförfattare, i en av Stalins antisemitiska kampanjer i augusti 1952. Thomas Lunderquist lär sig mer om Bergelson av jiddischläraren och forskaren Alexandra ”Sashe” Poljan.

Duration:00:09:13

Ask host to enable sharing for playback control

Varför studera jiddisch? Med professor Justin Cammy

9/9/2023
Jiddisch är ett språk, men på sätt och vis inte bara. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Liksom alla andra språk bär det på en hel lång historia, och en stor mängd mänskliga erfarenheter har iklätt sig dess språkdräkt, varav massor finns bevarat i nedskrivna texter på dikt, såväl som skön- och fackprosa. Jiddischprofessor Justin Cammy vill få sina studenter att fundera över vad jiddisch varit, vad det är och vad det kan komma att bli i framtiden. Thomas Lunderquist har gått på hans föreläsningar och också fått en pratstund med honom.

Duration:00:09:11

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: Yasmin Garfunkel i Buenos Aires

8/31/2023
Som liten lärde sig Yasmin Garfunkel en jiddischvisa i skolan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den verkar ha satt sig ordentligt, för nuförtiden ägnar sig Yasmin mest åt jiddischmusik. Den argentinska sångerskan sjunger, studerar jiddisch, forskar och skriver ny musik till gamla dikter på det gamla ashkenazisk-judiska, central- och östeuropeiska språket. Vi hör henne och hennes sånger i veckans Jiddisch far alle.

Duration:00:09:13

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: Om folkvisor och människorna som sjöng dem

8/25/2023
Ett femtio år gammalt ljudarkiv med två tusen folkvisor på jiddisch, framförda av 75 äldre personer. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vad som var speciellt med YIVO Folksong Project: East European Jewish Folksong in its Social Context, Östeuropeisk judisk folksång i sitt sociala sammanhang, jämfört med tidigare musik-etnologiska inspelningsprojekt var att fokus låg på sångarna snarare än på sångerna i sig. Med frågor som var de lärde sig sångerna, vid vilka tillfällen de sjöng dem och vad de väcker för känslor hos dem kunde musiken sättas in just i sitt sociala sammanhang. Nu har alla 230 timmar sånger och berättelser gjorts tillgängliga på nätet.

Duration:00:09:19

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: Jiddisch-rap och samhällskritik. Om nya trender i chassidisk musik, med Izzy Posen

6/20/2023
Till slut har vardagen med alla sina problem kommit ikapp också i den ultraortodoxa judiska musiken. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Chassidiska musiker vågar besjunga, be-rappa och kritisera orättvisor inom gruppen, och längtan i visorna behöver inte längre bara vara efter Gud, utan också efter romantisk kärlek eller att finna sin egen väg i livet. Jiddisch far alles producent Thomas Lunderquist har i dagens avsnitt intervjuat den avhoppade chassiden Izzy Posen om nya trender i den ultra-ortodoxa judiska musiken, och vi får höra exempel i form av rapparen Shauly och singer-songwritern Mendel Roth.

Duration:00:09:57

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: De marginaliserades visor, med Izabella Goldstein

4/14/2023
Ack, under himmeln ligger staden Buenos Aires, där det inte finns någon gud! Så klagas i en visa från början av 1900-talet, då judisk trafficking till Sydamerika var en vanlig företeelse. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sångerskan och musik-etnologen Izabella Goldstein intresserar sig för de fattigas, tjuvarnas och de prostituerades visor från decennierna runt förra sekelskiftet. De säger mycket om livet för de utsatta och marginaliserade, och bär bland annat vittnesmål om att de var människor med känslor som alla andra. Thomas Lunderquist är Jiddisch far alles producent.

Duration:00:09:17

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: Lorin Sklamberg, sångare i The Klezmatics

4/6/2023
Lorin Sklamberg är mannen med den personliga rösten i, och en av grundarna av, New York-klezmerbandet The Klezmatics. Här berättar han lite om sig själv och om bandets tillkomst och stil. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. The Klezmatics skivbolagsdirektör uppmanade bandet att lägga in sina egna personligheter och musikaliska bagage i musiken snarare än att upprepa vad andra gjort före dem. De tog rådet på stort allvar, och i och med andra albumet, Rhythm + Jews från 1993, fick folk upp ögonen för dem. Lorin Sklamberg berättar för producent: Thomas Lunderquist, och vi får höra lite från några av bandets mest kända låtar.

Duration:00:09:12

Ask host to enable sharing for playback control

Musik: Jac Weinsteins sångskatt i Helsingfors

3/24/2023
Årets tema i Jiddisch far alle är musik. Jiddischlider, klezmer, kleinkunst-kupletter med mera. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Först ut bland årets program hör vi om Jac Weinstein, vars sånger från första halvan av 1900-talets Helsingfors, främst till olika jiddisch-cabareter och -revyer, upptäcktes av Simo Muir i en källare i samma stad 2005. Här berättar Simo Muir lite om Weinstein och hans sånger, som nyligen blivit till en skiva med världsartister som Sasha Lurje och Lorin Sklamberg (sångare i The Klezmatics). Producent: Thomas Lunderquist

Duration:00:09:17

Ask host to enable sharing for playback control

Svensk jiddisch i Finland med Simo Muir

3/3/2023
Judarna som kom till Helsingfors runt förra sekelskiftet lärde sig oftare svenska än finska. Deras brytning och det mischmasch som uppstod av svenska och jiddisch parodierades gärna. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Judarna gav gärna varandra smeknamn utifrån hur de uttalade ord på svenska med brytning på jiddisch. Så till exempel kallades en man som hade en bod med tillhörande ”bakhus” på den judiska marknaden Narinke (se bild) för... Lyssna på programmet så får du höra! Enligt jiddischisten Simo Muir så kallas hans släkt så än idag. Producent: Thomas Lunderquist

Duration:00:09:13

Ask host to enable sharing for playback control

Litteratur: Arbetarnas röst Mordechai Gebirtig

11/26/2022
Poeten och visförfattaren Mordechai, Mordche, Gebirtig ligger bakom flera sånger i jiddischens standardrepertoar. Själv framlevde han sitt liv i Krakows fattiga judiska kvarter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Mordche fick börja arbeta tidigt. Det gav honom en stark arbetaridentitet, vilket kom till uttryck i många av hans dikter och sånger. Han skildrade ofta fattigdomen och arbetarnas hårda tillvaro på ett sätt som talade direkt till sina läsare och lyssnare. Miriam Trinh berättar mer.

Duration:00:08:46

Ask host to enable sharing for playback control

Litteratur: Yehoyesh, Palestina och Jiddischland

11/19/2022
När jiddischförfattaren Yehoyesh slog sig ner söder om Tel Aviv i det som skulle komma att bli Israel, var språket jiddisch inte väl sett. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Då skulle det moderniserade bibliska språket hebreiskan talas av alla, och frammana ett nytt sätt att vara jude, i en egen judisk stat. Idag intresserar sig den israeliske forskaren och guiden Yaad Biran för jiddischen för att det kan bidra till en mer inkluderande syn på kultur. En syn som kan symboliseras av begreppet ”Jiddischland” - ett land byggt av ett språk och en kultur som inte känner några geografiska gränser.

Duration:00:08:37